Betalningsanmärkning av parkeringsböter

En parkeringsböter kan många gånger vara tvivelaktig eller orättvis. Man bör i så fall bestrida eller överklaga den parkeringsböter man fått. Men vad man definitivt bör låta bli är att lämna en parkeringsböter obetald eftersom en obetald parkeringsböter i slutändan kan leda till en betalningsanmärkning.

Extra avgifter och Kronofogden

Om du låter bli att betala en parkeringsböter du fått så ser rutinerna lite olika ut beroende av vem som utfärdat den. Exempelvis ett parkeringsbevakningsföretag eller polisen. Vissa väljer att skicka vidare din parkeringsböter till ett inkassobolag först, men i slutändan hamnar den alltid hos Kronofogden. Förutom att detta kommer innebära stora extra avgifter kan en skuld som hamnat hos Kronofogden leda till en betalningsanmärkning.

Efter att Kronofogden mottagit ärendet om din parkeringsskuld kommer de att delge dig om denna skuld. Det sker normalt genom ett delgivningskvitto som skickas ut för underskrift. När du skrivit under detta har du en förklaringstid på dig att antingen betala eller bestrida om du anser att skulden är felaktig. Lämnar du skulden obetald efter förklaringstiden, som normalt varar i tio dagar kommer Kronofogden att meddela om utslag. Detta registreras som en betalningsanmärkning hos olika kreditupplysningsföretag.