Anmärkning av inkasso

Många som får hem ett inkassokrav i brevlådan blir oroade över hur detta kan komma att påverka, ofta helt i onödan. Om du har en skuld som har hamnat ett inkassobolag så kommer du inte att få en anmärkning. Dock behöver du i alla fall att reglera skulden innan den går vidare för ytterligare inkassoåtgärder eller i värsta fall till Kronofogden.

Om man inte får en anmärkning av inkasso, när får man då en?

Man får aldrig en anmärkning av en skuld som ligger hos inkasso. En betalningsanmärkning uppstår utifrån en skuld som hamnat hos Kronofogden. När Kronofogden kräver in en obetald skuld av dig kommer de att delge dig om skulden genom ett så kallat delgivningskvitto (i vanliga fall). När du delgivits om skulden så har du normalt 10 dagar på dig att betala för dig.

Skulle skulden förbli oreglerad efter dessa 10 dagar så kommer Kronofogden att meddela om utslag. Detta utslag registreras som en betalningsanmärkning hos olika kreditupplysningsföretag i Sverige.

För att summera så kan alltså en skuld inte resultera i en betalningsanmärkning så länge den ligger hos inkasso. Men förblir den obetald så kan det i slutändan resultera i en betalningsanmärkning när den hamnar hos Kronofogden.